HANKŮV DŮM

Městské kulturní zařízení Dvůr Králové nad Labem

DNY R. A. DVORSKÉHO 2014

Letošní jubilejní 20. ročník festivalu Dny R. A. Dvorského, v jehož průběhu si připomeneme 115. výročí narození R. A. Dvorského, bude zahájen netradičně již 6. února. A to ve výstavní síni Městského muzea výstavou dobového oblečení ze soukromé sbírky Vlaďky Dobiášové. Výstava nese název Elegance doby R. A. Dvorského a na vernisáži kromě autorky vystoupí  Sestry Havelkovy. Výstava potrvá do 4. 5. 2014 a shlédnout ji můžete denně kromě pondělí. více informací najdete na www.muzeumdk.cz

Samotný festival je rozdělen do tří večerů. Ten první se koná 12. března v Hankově domě a v komponovaném pořadu s názvem Pocta R. A. Dvorskému vystoupí místní Big Band Dvorský, dixielandové seskupení Black Buřiňos z Týniště nad Orlicí a závěr večera bude patřit nové Orchestru Václava Marka, se kterým kromě jeho sólistů vystoupí jako spociální host pan Richard Adam. Celým večerem v8s provede Aleš Cibulka

Festival bude pokračovat v neděli 23. března kdy Ondřej Havelka a jeho Melody Makers házejí dávají Perly swingu. Ondřej Havelka a jeho Melody Makers se tentokrát rozhodli nabídnout ty vůbec nejkrasší hudební perly jež nám světový swing 30. a 40. let zanechal. Zběsilé, virtuózní kusy střídají nesmrtelné sladké melodie. Žhavý americký swing zvedá ze židlí, české písně konejší nervy. Anebo naopak! Beze všech pochyb však vězte, že hned po prvních vteřinách strhující show plné rytmu a humoru, korunované brilantními výkony famózního evropského hot-trumpetisty Juraje Bartoše, zazáří... „Plaménky v očích Tvých...“!

Závěrečná after party se odehraje v restauraci Starý pivovar v sobotu 5. 4. 2014. Koncertovat bude Tonny Blues Band a americká zpěvačka Kaia Braun.

Životopis R. A. Dvorského

R. A. Dvorský se narodil ve Dvoře Králové n. L. 24.3.1899 a do podvědomí se zapsal jako skvělý zpěvák, skladatel, herec a hlavně jako kapelník souboru Melody Boys.

Již od dětství miloval hudbu. Začínal jako klavírista v kabaretu Červená sedma. V první polovině 20. let založil vlastní soubor Melody Makers, který ve druhé polovině 20. let obohatil a přejmenoval na Melody Boys. V jeho orchestru se vystřídala celá řada známých zpěváků a zpěvaček ( Inka Zemánková, Sestry Allanovy, Oldřich Kovář, Vlasta Burian, Hana Vítová, Zita Kabátová, ...). Ve třicátých letech se Melody Boys stali nejpopulárnějším orchestrem, jaký kdy vznikl. Pořádali zájezdová představení, vystupovali v nejskvostnějších hotelích Karlových Varů, barrandovských Terasách a baru Lucerna. Hráli hudbu pro všechny věkové kategorie, od lidovek po nejnovější světové taneční rytmy. Vystupovali ve filmech (Jedna z milionu, Krb bez ohně, U pokladny stál, Tři muži ve sněhu, Kristián,...).

Dvorský vedl svůj soubor do roku 1944. Toho roku onemocněl tuberkulózou a bojoval o život. V roce 1947 mu zemřel jediný syn Miroslav. Po neúspěšném útěku za hranice byl roku 1953 zatčen a odsouzen k pěti letům vězení ( 12. března 1954 byl propuštěn s podmínkou na čtyři roky ). Později vystupoval jen na zájezdových estrádách společně s herečkou a kolegyní Hanou Vítovou. Zemřel 2. srpna 1966. Pohřben je v rodném městě.

Dny R. A. Dvorského – swingový a jazzový festival pořádá každoročně ve druhé polovině března MKZ Hankův dům na počest královédvorského rodáka R. A. Dvorského, který si své jméno zvolil podle svého rodného města. Do povědomí se zapsal jako skvělý zpěvák, skladatel, nakladatel, herec a hlavně jako kapelník souboru Melody Boys.